بيمارستان دكتر بهشتي نوشهر
۱۴۰۰ دوشنبه ۸ آذر
br ENGLISH
تاریخ: 1398/12/04 تعداد بازدید: 382
کرونا ویروس
بسته آموزشی کرونا ویروس

بسته آموزش کرونا ویروس ویژه عموم مردم

مقدمه: این خانواد ویروس برای اولین بار در سال 1960 کشف شده است که موجب بیماری از خانواده سرماخوردگی در انسان و حیوانات می گردد و از ویژگی آنها زوائد تاج مانند یا کرون بر روی سطوح دیواره ویروس ها می باشد که به کرونا ویروس معروف شد.

از بیماری های مشابه در این خانواه می توان به سارس، که در سال 2003 در چین و بیماری مرس که در سال 2012 در عربستان شروع شد، نام برد. که همه این موارد بیماری حاد تنفسی را در بیماران ایجاد می کند. اخیرا" نیز نوع جدید کرونا ویروس در ووهان چین بروز پیدا کرده است.

کرونا ویروس چیست؟

این ویروس از خانواده کرونا ویروس ها هستند که موجب بیماری هایی از خانواده سرما خوردگی در انسان و حیوانات می گردند که هفتمین رده جدید این ویروس در شهر ووهان چین پیدا شده است و عامل ایجاد بیماری حاد تنفسی می گردد. به دلیل انتقال و انتشار سریع این ویروس بسیار مسری است. قدرت سرایت و انتقال از یک فرد به فرد دیگر در این ویروس بسیار زیاد است، اما کشندگی آن نسبت به انواع آنفولانزاهای دیگر پایین و حدود 2% است، یعنی از هر 100 نفری که به این بیماری مبتلا می شوند، 2 نفر جان خود را از دست می دهند که با وجود بیماری زمینه ایی در فرد ارتباط مستقیم دارد.

دوره نهفتگی :

دوره نهفتگی این ویروس حدود 2 تا 14 روز می باشد. یعنی در این دوره ویروس در بدن فرد وجود دارد اما علائم بیماری مشاهده نمی شود. ولی باید توجه داشت که در این دوره ویروس می تواند از فرد آلوده ی بدون علامت به فرد سالم منتقل شده و آن را نیز آلوده کند.

علائم ابتلا به این ویروس:

علائم شایع شامل:

- تب

- سرفه

- گلودرد

- کوتاهی تنفس

- علائم گوارشی واسهال می باشد.

- درموارد شدید عفونت ریه(پنومونی) سندرم حاد تنفس و نارسایی کلیه بروز می کند .

راه های انتقال ویروس:

- انتشار از طریق هوا

- ترشحات آلوده فرد مبتلا(مثل ذرات عطسه وسرفه و...)

- دست زدن به وسایل اطراف بیمار وآلوده

- تماس با حیوانات (چون برخی از حیوانات میزبان این ویروس هستند).

- تماس بیمارستانی با بیمار، همکار یا هم کلاس بودن با فرد مبتلا یا هر تماس شغلی با بیمار مبتلا در فضای بسته و مشترک و همسفر بودن با یک وسیله نقلیه مشترک.

چه کسانی بیشتر درمعرض خطر بیماری هستند؟

- سالمندان

- افرادی که بیماری زمینه ای مثل دیابت-بیماری قلبی وآسم و بیماریهای تنفسی دارند ویا تحت شیمی درمانی یا داروی تضعیف کننده ایمنی هستند .

- زنان بارداروکودکان

فرد مشکوک به بیماری کیست؟

فردی که به دلیل تب ، سرفه و تنگی نفس نیازمند بستری در بیمارستان بوده و حداقل یکی از موارد زیر را داراست:

§ سابقه سفر به کشور چین در عرض 14 روز قبل از شروع علائم بیماری

§ تماس نزدیک با بیمار قطعی و علامتدار بیماری

§ مراقبت مستقیم از بیمار مبتلا به عفونت ناشی از کرونا ویروس

روش تشخیص و تست آزمایشگاهی:

برای تشخیص این بیماری از روشی مرسوم به PCR استفاده می شود که قطعات DNA ویروس را مورد بررسی قرار می دهد.

درمان:

تاکنون درمان دارویی ضد ویروس قطعی برای درمان این بیماری معرفی نشده است و درمان حمایتی و مراقبتی برای کاهش علائم و عوارض بیماری توصیه می گردد.

راه های پیشگیری:

از نزدیک شدن به افرادی که سرفه یا عطسه می کنند بپرهیزید .

از دست دادن و روبوسی کردن با افرادی که علائم سرفه و عطسه دارند خودداری کنید.

فاصله حداقل یک و نیم متری را از بیمار رعایت کنید.

شستشوی مرتب دست ها با اب و صابون به مدت حداقل 20 ثانیه یا ضد عفونی کننده های الکلی

دهان و بینی خود را هنگام سرفه و عطسه ترجیحا با دستمال و یا قسمت بالای آستین بپوشانید.

دستمال های استفاده شده خود را در یک نایلون در بسته یا سطل زباله درب دار قرار دهید.

از تماس دست آلوده به چشم و بینی و دهان بپرهیزید.

از تماس با حیوانات اهلی یا وحشی خود داری کنید.

مصرف مایعات گرم به طور مکرر

مصرف موادی که موجب تقویت سیستم ایمنی می شوند.

استفاده از ماسک در صورت مراقبت از بیمار یا قرار گرفتن در محیط های شلوغ

از خوردن مواد غذایی نیم پز خودداری کنید.

تخته گوشت و چاقوی مورد استفاده برای مواد غذایی خام جداگانه باشد.

دست های خود را در فواصل آماده سازی غذای خام بشویید.

از انداختن آب دهان در مکان های عمومی بپرهیزید.

توصیه های لازم در هنگام شیوع بیماری :

· محدود کردن ارتباطات غیر ضروری (اداری دور همی سفر و .....)

· عدم استعمال دخانیات در سفره خانه

· عدم استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی

· وسایل ورزشی مشترک

· عدم استفاده مکرر از عابر بانک

· عدم لمس ضریع و بقعه های متبرکه و درب مساجد- مهر و سجاده مشترک در مساجد

· عدم استفاده از متروها و خطوط مسیر های شلوغ

· عدم استفاده از غذاهای رستورانی

· عدم دست دادن و رو بوسی در زمان شیوع بیماری

· عدم استفاده از گوشی های مشترک در ادارات(تلفن در حالت بلند گو قرار گیرد).

· بدلیل اینکه ویروس بر روی سطوح از چند ساعت تا چند روز بافی می ماند مواد شستشو دهنده مثل وایتکس رقیق شده برای از بین بردن ویروس مفید است.

موارد خود مراقبتی:

v مصرف مداوم داروهای گیاهی و شیمیایی تقویت کننده سیستم ایمنی

v مصرف مایعات بطور مداوم

v شستشوی مرتب دست ها حداقل 20 ثانیه

v استفاده از انواع پد الکل، ژل آنتی باکتریال، ماسک و وسایل حفاظتی در صورت امکان

v غرغره مداوم آب نمک

v بخور آب گرم به صورت مکرر

v محدود کردن یا تعطیل کردن انواع ارتباطات غیر ضروری (اجتماعی، اداری، دور همی، سفر و رفتن به سینما و تئاتر و غیره)

در صورت ابتلا به کرونا چه باید کرد:

v درصورت داشتن علائمی مثل سرفه وگلو درد وتب از منزل خارج نشوید ودر اتاقی مجزا از بقیه که تهویه مناسبی دارد قرار بگیرید .

v درصورت تنگی نفس وتشدید علائم حتما به مرکز درمانی مراجعه کنید .

v ظروف وحوله وملافه بیمار از بقیه جدا باشد .

v هنگام عطسه وسرفه دهانتان را بپوشانید ودستمال استفاده شده را در نایلون دربسته یا سطل زباله درب دار بیندازید .

v از دست زدن به چشم وبینی ودهان خودداری کنید ومرتبا وبخصوص بعد از هر بار عطسه وسرفه وقبل از خوردن غذا ،به مدت حداقل 20ثانیه با آب وصابون بشویید .

v ترجیحا از حمام وتوالت جداگانه استفاده کنید یا روزانه با محلول ضدعفونی کننده وایتکس رقیق شده گندزدایی کنید.

v ازتکان دادن ملحفه وپتو خودداری کنید چون اینکار موجب پخش ویروس در هوا می گردد.

v لباس وملحفه ها را با استفاده از ماشین لباسشویی در دمای 60تا90درجه شستشو دهید.

v افرادی که با ویروس آلوده شده اند تا 14 روز بر سلامت خود نظارت داشته باشند وموارد فوق را جهت جلوگیری ازسرایت ویروس به دیگران رعایت کنند .

v توجه شود که سالمندان و افرادی که سابقه بیماری زمینه ایی مثل دیابت، بیماری قلبی ،کلیوی و یا از داروهای شیمی درمانی استفاده می کنند جهت مراقبت از بیماران مناسب نمی باشند.

v در صورت تشدید علائم از جمله تنگی نفس و نشدید تب به مراکز درمانی مراجعه کنید.

رژیم غذایی توصیه شده درپیشگیری از بیماری کرونا:

Ø مصرف مواد غذایی که باعث تقویت سیستم ایمنی می گردند از قبیل مصرف غذاهایی که حاوی ویتامین c/A/D هستند.

Ø هر روز سبزی وسالاد همراه با آب لیموترش یا آب نارنج تازه استفاده کنید .

Ø در صورتیکه علائم سرماخوردگی دارید از غذاهای آبکی مثل سوپ وآش همراه با آب لیموی تازه ومایعات گرم استفاده کنید.

Ø از هویج وکدو حلوایی در غذای روزانه استفاده شود .

Ø از مصرف سوسیس وکالباس وفست فود وغذاهای چرب اجتناب شود.

Ø از خوردن غذاهایی که خوب پخته شده (مثل تخم مرغ عسلی ونیمرو کباب هایی که مغز پخت نشده اند) خودداری کنید.

Ø مصرف مواد غذایی حاوی روی وآهن جهت تقویت سیستم ایمنی مثل مصرف حبوبات-گوشت شیر-لبنیات وسبزیجات برگ سبز وانواع خشکبار .

Ø مصرف پیاز خام بدلیل داشتن ویتامین Cهمراه با غذا .

روش تهیه محلول کلی 1% :

با توجه به اینکه ویروس کرونا بر روی سطوح از چند ساعت تا چند روز باقی می ماند، ضد عفونی سطوح با وایتکس رقیق شده توصیه می گردد. یک پیمانه از وایتکس رقیق شده ( یا آب ژاول هیپوکلرید) با 5 پیمانه آب سرد مخلوط کنید. برای ضدعفونی کردن سطح دستمال مورد نظر را در این محلول غوطه ور ساخته و پس از گرفتن آب اضافه دستمال، روی سطح به صورت حرکت رفت می کشید و اجازه می دهید سطح در عرض 10 دقیقه به صورت خودبخود خشک شود.

لازم به ذکر است به دلیل از دست نرفتن خاصیت کلر حتما از آب سرد استفاده شود.

توصیه های مربوط به ماسک:

استفاده از ماسک به تنهایی باعث محافظت نمی شود، باید حتما" بهداشت دست و بهداشت تنفسی را رعایت کنید.

صرفا" در این موارد استفاده از ماسک توصیه می گردد:

- زمانی که علائم تنفسی مثل سرفه و عطسه دارید.

- زمانی که از فرد مبتلا مراقبت می کنید.

- مبتلا به این بیماری هستید.

- در مکان های عمومی مثل : تاکسی، مترو ... قرار می گیرید.

توجهات مربوط به استفاده از ماسک:

o ماسک ها طول عمر دارند. بهترین علامت برای پایان طول عمر ماسک، بالا رفتن رطوبت است.(حداکثر 3 ساعت)

o ماسک ها اغلب دو بنده هستند، گذاشتن آنها چندان مهم نیست اما برداشتن آن بسیار حائز اهمیت است.

o برداشتن ماسک را صرفا" از طریق بندها اقدام کنید، زیرا دست زدن به خود ماسک بعد از چند ساعت تنفس، یعنی دست زدن به موجی از باکتری ها و ویروس ها.

o اگر ماسک شما دو بند دارد ، ابتدا بند پائینی و سپس بند بالایی آزاد گردد. زیرا این کار مانع آویزان شدن بدنه ماسک روی لباس شما شده و از انتقال ذرات آلوده روی ماسک به لباس شما پیشگیری می کند.

o برای دور انداختن ماسک صرفا" بندهای آن را بگیرید و از تماس دست با بدنه ماسک خودداری گردد.

o دقت داشته باشید ماسک بیش از آنکه به درد شما بخورد، باید روی دهان کسی باشد که تنفسش محیط را آلوده می کند. پس اگر در محل کار شما دو ماسک باشد : یکی N95 و یکی معمولی، ماسک N95 را برای بیمار استفاده کنید.

کرونا ویروس
Powered by DorsaPortal